vrijdag 9 augustus 2019

Dag 15 - Rollerskates en Ferry

Maandag 5 augustus

We staan maar weer op tijd op om niet teveel tijd te verliezen, zoals gister. Om 9:00 staan we buiten. In plaats van met de boot gaan we toch met de metro naar Brooklyn. Het is een mega volle rein, we passen er nog maar net bij, haringen in tonnetje. We hebben koffie en cookies bij ons om de moed erin te houden. Maar de reis en het overstappen verlopen vlotjes. Buiten het metro station zien we meteen een glimp van de Brooklyn Bridge maar we hebben eerst nog een ander plannetje.

We gaan all American rollerskaten met uitzicht op Manhattan! Dus op naar Pier 2. Dit is een sport pier, waar locals basketballen, kajakken, skaten, en een soort kaatsten beoefenen.

 
De looproute is leuk, het is niet meer zo warm en er waait een fijn windje. Brooklyn heeft mooie huizen en een toffe vibe, veel meer een woonwijk, We komen langs een brandweerstation, die trucks zijn echt huge. Het hotel waar we langs lopen is ook hip en happening, mooie tuinen en leuke terrasjes.

Het uitzicht over het water naar Manhattan en de Brooklyn Bridge is fantastisch. De skatingrink ziet er heel basis uit. Vanuit zeecontainers worden rolschaatsen verhuurd. Je kunt ook je eigen schaatsen gebruiken, dan betaal je alleen toegang. Er zijn ook net 2 schoolklassen aangekomen, die zijn op kamp. Dit soort groepen kinderen zien we overal waar we zijn. De schoolvakantie duurt hier 3 maanden, je moet iets met je koters doen als je zelf moet werken.





Anyway, de muziek staat gezellig aan en al snel draaien de meiden hun eerste rondjes. Dat valt nog niet mee want ze inline skates gewend en deze hebben de wieltjes naast elkaar met een dop voorop. Van de kunststofvloer worden we allemaal heel statisch.

Na een poosje zitten de skates niet meer zo comfortabel en Olivia valt vol achterover. Klaar dus. Schaatsen weer inleveren, even naar de public restroom (ook overal, gratis en schoon, goed geregeld!)









Via de waterkant lopen we naar Dumbo (Down Under the Manhattan Bridge Overpass).

Brooklyn  werd in de 17e eeuw gesticht door Nederlandse kolonisten (Breukelen) en werd in 1898 - 15 jaar na de bouw van de brug - bij New York gevoegd toen de inwoners van Brooklyn met een nipte meerderheid voor de annexatie met New York stemden. Hierdoor is Brooklyn nu een van de vijf Boroughs van New York. De andere zijn Manhattan, Queens, de Bronx en Staten Island.


Dit is een leuke woonwijk, inmiddels ook niet meer te betalen voor de gemiddelde New Yorker. Hier zijn de hippe bars, de galeries op elke hoek van de straat. Het schijn wel een heel kindvriendelijke wijk te zijn.










Had ik al gezegd dat het heerlijk weer is, een graadje of 24 en een windje? Genieten zo. Het sfeertje hier is ook echt tof, oude pakhuizen, mooi groen, leuke ijswinkel en natuurlijk het water met de bootje sop de achtergrond.

Al slenterend staan we voor Grimaldi's, de favoriete Italiaan van Robert de Niro en ook Frank Sinatra war hier vroeger vaste klant. Er staat wel een rij voor de deur maar we zitten binnen 5 min binnen.

We bestellen 2 pizza's: ene kleine Margaritha en een grote met half pepperoni en half ham. Die staan vlot op tafel en smaken heerlijk. Alsof we in Napels zijn. Je kunt hier alleen cash betalen, ze hebben voor het gemak wel een geldautomaat in de zaak gezet.


Dan lopen we naar het water, bestemming Janes Carrousel. Eerst vinden de meiden dit suf dan willen ze 3 keer een  ritje want het is de de oudste carrousel van NY en de paardjes zijn zo lief.
Via de foto spot (zie einde blog) voor een groepsfoto gaan we naar het startpunt van de wandeling over de Brooklyn Bridge.
 Brooklyn Bridge: De Brooklyn Bridge overspant de bijna een halve kilometer brede East River en verbindt de twee bekendste boroughs van New York, Manhattan en Brooklyn, met elkaar. 

Bij de opening in 1883 was de Brooklyn Bridge de langste hangbrug ter wereld. De bouw duurde 13 jaar en eiste een hoge tol: 20 mensen vonden de dood, waaronder de Duitse architect John Augustus Roebling (kwam met zijn voet tussen wal en schip) en zijn zoon Washington (caissonziekte). De imposante neogotische brug is opgetrokken uit graniet, kalksteen en staal, en heeft een lengte van 1.825 meter. 
Women power: de vrouw van Washington nam de supervisie over toen Washington ziek werd.
In 1885 sprong Robert Odlum als eerste van de brug om een weddenschap. Dat had hij beter niet kunnen doen want dat overleefde hij niet.

Ook funny: in 2006 werd in een van de torens van de brug geheim proviand gevonden: daar verstopt in 1957 als voorraad mocht de Sovjet Unie een nucleaire aanval op de NYC uitvoeren.

 Het is dus ook gewoon 1,2 mijl lopen maar wat gaaf. Wel warm zo in de zon, maar steady on. Foto momenten bij de vleet. Jur en Olivia ontmoeten nog een slang, we liepen even apart ivm teveel Insta poses die voor sommigen te lang duurden 😇.


In het parkje bij City Hall moeten we even uitrusten. Bij een IJs kar halen we voor 25 dollar vier ijsjes, en nog vies ook! Wel weer een historische plek want hier staat ook Federal Hall: De eerste hoofdstad van de USA was NYC. Dit is het gebouw waar het Congress vergaderde en de Bill of Rights geschreven is. Generaal George Washington sprak op het balkon de eed uit en werd op 30 april 1789 de eerste president van de USA.






Laatste stop van vandaag: het South Seaport district. dit is de oude havenwijk van New York waar nog authentieke gebouwen staan en keienstraatjes liggen. Nu ook hip en happening dus de combi is vast leuk. We zien het Titanic memorial en bezoeken een leuk stationary winkeltje in oud Industrieel pand, het is onderdeel van en museum, je kunt de oude drukpersen bekijken, we zien allemaal leuke dingen maar we houden ons in, de koffers zijn al aardig vol.  De Schermerhorn & Row Corporation pakhuizen staan ook in de steigers. Dit lijkt een thema te worden. Veel zaken die wij willen zien staan in de steigers. We kijken nog even rond.  Er hangt een leuke vibe, maar vast na zonsondergang echt hip en happening. Olivia koopt nog pet en we kijken bij 2 oude boten.

Dan gauw naar de pier voor de Ferry want we willen per boot terug. Die gaat hard! Prachtig uitzicht op Manhattan en Brooklyn en we zwaaien ook nog even naar Lady Liberty. We leggen aan bij Paulus Hook en dan is het nog 2 haltes met de Path. Weer zo vol, doorduwen maar!

Boodschappen hebben we al gedaan onderweg, nu nog de zware dingen oppikken. Op deze manier zijn we lekker op tijd thuis, het is half 6. We maken heerlijke broodjes met ei en bacon.
Iedereen douchen en op tijd erin. Vast een beetje koffers opnieuw ingepakt want onze tijd hier zit er bijna op.

Morgen is de laatste dag in New York, We gaan alsnog naar het History Museum en dan nog naar Hudsons Yard en het Highline Park. We hebben nog maar een klein stukje New York gezien maar wel een mooie indruk. We komen misschien nog wel eens terug, alhoewel we ook het gevoel hebben dat dit niet de gaafste stad is die we ooit bezocht hebben, We snappen geen zak van de metro, veel te ingewikkeld. Het zou tof zijn als je hier kunt fietsen, maar met kids durfden we dat niet aan. Er komen wel steeds meer fietspaden maar het is absoluut nog niet gangbaar om hier te fietsen. De  blauwe citybike standaarden staan heel vaak gewoon vol.

Vandaag hebben we bijna 19.000 stappen gezet. Welterusten!






Geen opmerkingen:

Een reactie posten