woensdag 7 augustus 2019

Dag 13 - Midtown en Sweet Memories

Het is zaterdag 3 augustus

Opstaan kost wat moeite, het was gister een drukke dag. En wat gaan we vandaag doen? We hebben immers nog 4 routes klaarliggen. De hooggespannen verwachting van de speciale Build-a-Bear winkel geeft de doorslag, het wordt een dagje Midtown.
Rond 9:15 lopen we buiten en zoeken we de Oranje Path trein naar 33rd street. Olivia stuitert over straat.

Het is een hele zit in de trein, maar omdat we op het beginstation starten kunnen we allemaal zitten, de airco doet het dus de temperatuur is ook aangenaam. Dat we nog even een detour doen via Hoboken kan de pret dan ook niet drukken.


Google maps heeft wat moeite ons te localiseren door alle hoge gebouwen. Dat maakt het lastig om onze route te bepalen maar na wat geklungel zijn we onderweg. Bij de Build-a-Bear zit een aardige gast op ons te wachten. De beren zijn snel uitgezocht en de meiden mogen zelf het voetpedaal bedienen waardoor de beren gevuld worden. 

Je koopt namelijk een leeg lijf en dan volgt er een heel ritueel om de beer tot leven te brengen. Even testen: niet te hard of te zacht? Dan een hartje uitkiezen, dit kussen, een dansje mee doen, tegen je aan wrijven en dan in de beer plaatsen. Als laatste kies je een naam en wordt er een geboortecertificaat gemaakt.

De winkel is verder gevuld met een miljoen outfitjes en accessoires dus dit kost wat tijd. 


Jur en Lauren gaan even in andere winkels kijken, voor een zonnebril want die ligt misschien nog in de trein. De Pandora winkel zit ook next door en dat is ook wel een gewilde hang out place. Zowaar hebben ze Laurens ring op voorraad dus one happy girl.

De rest van de dag zijn we op stap met beren Madelief en Roos, die diverse outfits hebben en ook regelmatig zullen wisselen. Van chirurg tot cheerleader, alles kan!



 Zo toe aan koffie nu! Next door zit de Empire State Building, dat hebben we eerst niet eens door omdat de hele benedenverdieping in de steigers staat. Maar de ingang van de Starbucks is in art deco stijl en dan valt het kwartje. Van dichtbij oogt het gebouw vrij onopvallend en grijs. We denken nog even terug aan al die uren die we in de 3d puzzel hebben zitten, wat een raampjes! Nu nog even lunch scoren bij de Pret en dan door naar Bryant Park.

Dit park doet heel Frans aan. Het is het type bomen, de jeu de boules split verharding op de wandelpaden en de kiosken. Het contrast met de omliggende, hoge, gebouwen is heel groot. Er zijn een soort kamertjes gemaakt. Je kunt spelletjes spelen, er staat een kast vol waar je uit kunt kiezen. Op het gras zijn yoga en Kungfu lessen en een stukje verop zit de Reading Room, hier staan stellingen vol boeken. We hebben een gezellig  bistro setje te pakken en genieten van de lunch. Een complete Italiaanse Havo 4 klas (of zoiets) zit om ons heen.
Ik loop een rondje om foto's te maken en kom nog langs het "breien voor beginners" klasje. Hun aanwezigheid is duidelijk door de vlaggetjes die ze om het Gertrude Stein beeld gewonden hebben. Laat ik dat nou net op mijn foto lijstje hebben staan. Ik mag het gelukkig verwijderen en sla de uitnodiging om mee te doen vervolgens af. Brrr, te veel jeugdtrauma, dat breien.


Grappig idee ook dat we boven op de boekvoorraad van de bibliotheek zitten. Er zijn meerdere biebs in New York maar deze is de hoofdlocatie. Je kunt hier zelfs trouwen. Er zijn 45,2 miljoen items in de collectie. Herivan zijn 10 miljoen boeken. Een groot dele hiervan is opgeslagen in  de kelders onder het park en wordt met een ingenieus karretjes systeem naar je te gebracht.



Volop security, we moeten zelfs de tassen laten zien. In de kinderafdeling kijken we nog even naar de originele knuffels van Winnie the Poo die de inspiratie waren voor de verhalen. In de museumwinkel scoor ik nog een paar toffe posters. Lauren is nog blij met de super goede wifi.
 

 



Via de Librairy Walk lopen we naar Grand Central Terminal. In de straat zijn allemaal bronzen plakkaten gelegd waarop oa verschillende citaten uit de wereldliteratuur vermeld staan.

Grand Central is ook al zo'n bekende plek. Het beroemdste en drukste (elke dag 650.000 reizigers)  treinstation van New York. Hier bekijken we het prachtige blauwe plafond waarin de sterrenstelsels staan. Vinden we de Boogschutter, Kreeft, Vissen en Stier? Wel foutje bedankt: het heelal is op zijn kop weergegeven, vanuit het perspectief van God. Gevalletje schetsen door de war en niemand die het doorhad.
 Als we bij de Whispering Gallery zijn weten we niet zo goed wat we moeten verwachten. Toch maar even proberen, in diagonale lijnen staan we tegenover elkaar. En ja hoor, we kunnen elkaar goed horen. Grappig om zo via het plafond te communiceren. Als ik vraag of iedereen klaar is voor het volgende museum zijn ze ineens allemaal weg. Tsss.

Dan maar weer door, de route is uitgestippeld! Chrysler Building is de volgende stop. Deze wolkenkrabber is gebouwd tussen 1928 en 1930, in Art Deco stijl. Het was hoofdkantoor voor Chrysler, je kunt de elementen van het logo terugzien in de ornamenten ter versiering. Het was het hoogste gebouw ter wereld tot Empire State in 1931. Tot aan de torenpunt gemeten heeft het gebouw een hoogte van 319 meter, en de hoogste verdieping bevindt zich 274 meter boven de grond. De 77 verdiepingen zijn bereikbaar via 30 personenliften en 2 goederenliften.

Nadeel: als je dichtbij staat zie je niet veel van gebouw. Ik ben snel de lobby even ingedoken want de rest van het gebouw is niet te bezoeken. In leuke foodcourt stokbrood en ham gehaald, en fruit. We zijn behoorlijk aan het lopen en de inwendige mens vraagt om brandstof. 

  
Next stop: St Patricks Cathedral. Das een hele tippel, leek op de kaart niet zo. Even pauze op bankje. Als we uitgerust en gevoed zijn gaan we weer door.

In de kathedraal vallen we met onze neus in de boter, er is een trouwerij aan de gang. De bruidsmeisjes en best men lopen net door het gangpad. De bruid ziet er prachtig uit. Het is een hele formele toestand met bijbel lezingen en het zingen van hymnes. 








We branden een kaarsje voor opa. Dat zorgt voor een beetje verdriet maar we delen ook mooie herinneringen. Olivia dacht dat opa onze reis wel heel gaaf zou vinden. Dat denk ik eigenlijk ook wel.

Van de kathedraal naar Rockefeller Center is niet meer zo ver. Hier splitsen we even op. Jur gaat met Annabel en Olivia naar de Lego store en naar de FAO Schwartz. Leuk hoor, als je in de Lego winkel een doos voor een scherm houdt dan zie je een hologram van de gebouwde inhoud. De meiden zetten weer wat nieuwe dozen op hun verlanglijst. De FAO Schwarz is de legendarische speelgoedwinkel uit de film Big met Tom Hanks. Helaas is de grote vloer piano er niet meer!

Lauren en ik gaan even naar de Banana Republic en de J.Crew. Wel wat gepast, niets gekocht. Omdat het al half 6 is, we moe zijn en de voeten echt pijn doen besluiten we de Top of the Rock niet vandaag te doen. We gaan nog Times Square en willen graag eten bij het Hardrock CafĂ©. 


TS is druk en chaos. We zitten een poosje op de rode trappen. Maar: hoeveel reclame kun je zien? 

Dus eten, we staan in de rij en horen dat de mensen voor ons allemaal 20 minuten moeten wachten. Dat vinden we acceptabel, de meiden willen graag een t-shirt of een trui en dan doen we dat eerst. Maar als wij aan de beurt zijn kunnen we gelijk door naar de eetzaal. Mazzeltje! 

Je moet natuurlijk wel een beetje cool zijn in deze tent dus we doen een spelletje badass Uno. Het eten is prima en de ambiance is ook wel lollig. De outfits worden ook gescoord en dan willen we wel graag naar huis. 





Niemand wil meer lopen dus een Lyft is zo geregeld. Het kost even om Raghubi (met originele tulband) te vinden en dan brengt hij ons Max Verstappen stijl naar huis. Anyway, we made it en we hoefden niet te lopen.


Door de stad rijden in het donker heeft wel iets. Het Empire State Building stond te baden in wit licht, foto lukte absoluut niet vanwege de rijstijl van die gekke gast.




We storten allemaal in bed, vandaag dik 16.000 stappen gezet. Ik heb wat blaren, die verzorgen we even. Morgen schijnt een warme dag te worden. In de ochtend gaan we naar het History Museum, staat op Annabel's wenslijst. Daarna gaan we lekker chillen in Central Park, ereaders mee, niet te veel lopen. Aan het eind van de middag Top of the Rock waar we de zonsondergang dan kunnen meemaken. Nu eerst heel lekker slapen!








Geen opmerkingen:

Een reactie posten